PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

luni, 22 martie 2010

Ziua Apei la Turda

Apa - o prioritate mondiala

Primaria si Consiliul Local Turda, Colegiul “Emil Negrutiu” Turda, Inspectoratul Scolar Cluj si Societatea Culturala “Filarmonia” a organizat luni, 22 martie 2010, editia a 3-a a concursului “APA - O PRIORITATE MONDIALA”, editie dedicata Zilei internationale a Apei si Anului international al biodiversitatii.

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata la 22 decembrie 1992 hotararea prin care 22 martie devenea „Ziua mondiala a apei”. S-a dovedit a fi o ocazie buna pentru a reaminti tuturor cat de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pura, precum si identificarea problemelor si gasirea de solutii la aceste probleme. In fiecare an, una sau mai multe agentii ale ONU isi asuma responsabilitatea coordonarii sarbatoririi Zilei mondiale a apei, manifestare cuprinsa in calendarul ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), in rezolutia 47/193 din 22 decembrie 1992. Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei in fiecare an in ziua de 22 Martie este un prilej de readucere in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile noastre, ale celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) este institutia sub egida careia sunt organizate in lumea intreaga actiuni de celebrare a acestui eveniment. In acest an tema Zilei Mondiale a Apei “Clean Water for a Healthy World” (“Apa curata pentru o lume sanatoasa”) pune accentul pe cresterea constientizarii si a informarii in ceea ce priveste calitatea apelor si conservarea resurselor de apa.

Natiunile Unite au declarat 2010 Anul Biodiversitatii pentru a celebrara viata pe pamant si valorile biodiversitatii pentru viata noastra. Lumea e invitata sa actioneze in 2010 pentru salvarea varietatii vietii pe pamant: biodiversitatea. Naţiunile Unite au proclamat 2010 anul international al biodiversitatii in contextul in care oameni de stiinta de prim plan sunt ingrijorati de disparitia accelerata a unor specii de plante si animale, care ameninta viitorul umanitatii.

Concursul turdean, derulat sub semnul celor doua, a cuprins 3 sectiuni: sectiunea de prezentare video sau Power Point (max.10 min)/ max 2 elevi; concurs pe teme de apa din Legea Apelor/max 2 elevi si un concurs de mini-eseu. Evenimentul a avut mai multi parteneri: Garda Nationala de Mediu Cluj, Compania de Apa “Aries”, Fundatia Potaissa Turda, Administratia Nationala Apele Române R.A., Directia de Sanatate Publica Cluj.

La startul competitiei s-au aliniat elevi din 6 licee din judet: Colegiul Nationa “M. Viteazul” Turda, Colegiul Tehnic “Dr. I. Ratiu” Turda, Liceul teoretic “Pavel Dan” C. Turzii, Colegiul “V. Ungurean” C. Turzii, Grup Scolar terapia Cluj-Napoca si gazda evenimentului, Colegiul “Emil Negrutiu” Turda.

In data de 8 martie a.c., odata cu invitatia la acest concurs, cadrele didactice care au dorit sa se implice au fost rugate sa formuleze cate 10 intrebari din Legea apelor pentru concursul scris, si sa trimita aceste intrebari organizatorilor pana in 15 martie a.c..

Din intrebarile adunate, inainte cu 30 de minute de inceperea concursului, s-au tras la sorti 30 de intrebari de tip grila (cu max. 3 variante de raspuns). Evenimentul, prezentat de elevii Raluca Iozon si Alex Chetan de la institutia gazda, a debutat cu alocutiuni ale directorului adjunct al Colegiului “E. Negrutiu” Turda si Dana Andronache, unul din coordonatorii evenimentului. A urmat apoi testul scris. Concomitent cu acesta, Societatea Culturala Filarmonia i-a invitat pe spectatori la un mini-concurs de eseuri pe tema “Ariesul - raul copilariei mele”, organizat de catre Societatea Culturala Filarmonia. Din juriu au facut parte: Carmen Iozon (Directia de Sanatate Publica Cluj), Cosmin Ciungan si Jean Oprea (Administratia Nationala Apele Române R.A.), Alin Rosca (Fundatia Potaissa Turda) si Dana Deac (Societatea Culturala Filarmonia).

In urma punctelor acumulate la proba practica si la cea scrisa, clasamentul a fost urmatorul: Premiul I- Colegiul National “M. Viteazul” Turda (elevi: Ariela Grumaz, Alexandra Tulai, Diana Schlanger si Ana-Maria Bucur/prof. Maria Ceclan) si Colegiul “E. Negrutiu” Turda (elevi: Diana Florea, Monica Beldean, Raluca iozan si Daniel Lazar/prof. Dana Andronache), la egalitate, fiecare cu un total de 73 de puncte; Premiul II- Grup Scolar Terapia Cluj-Napoca (elevii: Andreia Faur, Marius Fechete si Robert Ranga/prof. Silvia Turean), cu 72 de puncte; Premiul III- Liceul teoretic “Pavel Dan” C. Turzii (elevii: Daiana Padurea, George Ianosi/prof. Maria Petrea) cu 65 de puncte; Locul IV- Colegiul “Victor Ungurean” C. Turzii (elevii: Ramona Cristea, Andrei Bozdog, Sergiu Grif, Andreea Suciu), cu 63 de puncte; Locul V- Colegiul “Dr. I. Ratiu” Turda (elevii: Laura Neacsu, Bogdan Dan, Tommy Vana, Antonio Nedelea/prof. Anna Maria Wiland) cu 58 de puncte.

Primele trei locuri la concursul de mini-eseu au fost ocupate de: Daiana Padurean-Liceul teoretic “Pavel Dan” C. Turzii( Premiul I), Claudia Popa- C.N. “M. Viteazul” Turda (Premiul II), Dalia Ciavei – Col. “E. Negrutiu” Turda (Premiul III), Diana Silvesan- Col. “V. Ungurean” C. Turzii si Alexandra Revinc- Col. “E. Negrutiu” Turda (ambii cu Mentiunea I), Diana Florea si Roxana Bedelean- Col. “E. Negrutiu” Turda, Lucian Capatina- Col. “Dr.I.Ratiu” Turda (Mentiunea II).

Toti laureatii au primit diplome, premii in carti si dulciuri din partea Societatii Culturale Filarmonia si materiale promotionale din partea PDL Turda. De asemenea, Cosmin Ciungan (Sistemul hidroenergetic Aries) a oferit dulciuri tuturor participantilor la concurs si spectatorilor din partea Administratiei Nationala Apele Române R.A.

Eseul castigator: Ariesul-raul copilariei mele

Asa cum nu era vacanta de vara fara scaldari in soare, nu puteau lipsi nici aventurile din apropierea casei mele. Cum nu toti ne permiteam o vacanta la mare, pietrisul de pe malul Ariesului inlocuia nisipul fin, iar scoicile erau doar pietre late pe care le aruncam uneori in apa, facand cercuri repetate, carora le spuneam “broaste”.

Nu rupea bine mama din calendar foaia cu luna mai, ca eu eram deja cu colacul in Aries. Acolo am invatat sa inot, am petrecut zile intregi cu prietenii de la bloc prin jur, facand mici si gratare.Nu am lasat niciodata mizerie dupa noi, doar urma sa ne intoarcem acolo din nou. A fost locul copilariei noastre.

Ma mai plimb si in zilele de acum pe malul raului, dupa-masa, dar e pustiu. Parca nu mai stiu copiii sa se distreze ca in vremurile noastre. Cuprinsa de nostalgie, nu o data ma plimb desculta, cu degetele printre pietre si admir calmul naturii care m-a crescut. Raul trece, tot trece, apa e tot mai rece, dar amintirile apelor caldute de odinioara cu tipete vesele de copii, mi-au ramas.(Diana Padurean)

Calitatea apei, calitatea vieţii - prezentare realizată de elevii de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazu" Turda

- - - -

Notă: trecând peste "amabilitatea" organizatorilor de a nu mă invita la această manifestare (Anul trecut fusesem, dar, între timp, Maistru a decretat că nu aş fi jurnalist! De faptul că sunt ecologist … cui îi pasă?), trecând peste faptul că a apărut un singur afiş în oraş (în vitrina Bibliotecii), înţelegând că lucrurile publice trebuie făcute pe şestache, beneficiez de amabilitatea colegei Dana Deac, care mi-a trimis materialul de mai sus. Alte detalii despre eveniment, căutaţi în presa „profesionistă”, singura care are parte de invitaţii la manifestările publice secrete din municipiul Turda.

Un comentariu:

  1. Eseul castigator a fost modificat,eu nu am spus nimic despre"tipete vesele de copii"sau ce ati scris voi pe acolo.Daca nu va placea cum suna,nu il publicati,sau il cenzurati or..nu as fi castigat eu,ci altul la care nu mai trebuia sa modificati voi.Ce urat! Si ma numesc Daiana nu Diana,multumesc.

    RăspundețiȘtergere