PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

joi, 9 decembrie 2010

Să fim ecologişti şi de Sărbători

Cum sa fim eco de Sarbatori

articol scris de Alina Bratu

Pentru ca se apropie sfarsitul de an, va invit la o noua discutie despre cum putem sa ne pastram spiritul eco intr-o perioada in care tuturor ne place sa avem sarbatori cat mai stralucitoare si sa daruim cat mai mult.

Si, ca sa va deschid apetitul, v-as reaminti cat de fructuoase au fost discutiile pe care le-am avut de-a lungul anului despre sfaturi ‘verzi’: pentru acasa, pentru calatorii sau iesiri in oras si pentru birou.

Ei, bine haideti acum sa ne impartasim sfaturile verzi pe care le tinem in tolba pentru Sarbatori.

Ca de obicei, voi incepe eu cu doua, trei ganduri. Iar primul este sa ne ghidam cand mergem la cumparaturi dupa materiale eco-friendly. De la  cadouri, pana la decoratiuni, ornamente pentru brad, s.a. Iata cateva idei:

- obiecte din lemn, portelan sau sticla;

- accesorii din textile, pietre semipretioase sau lemn;

- plante;

- ambalaje din saculete de panza;

- cd-uri, bilete la diverse spectacole sau carti.

Apoi, sa fim atenti la partea cea mai interesanta: bradul, luminitele si decoratiunile.

Alegeti un brad in ghiveci. Mai ales daca aveti o casa spatioasa sau curte. Daca nu, brad artificial, in caz ca nu aveti deja unul.

Folositi instalatii de lumini cu led-uri. Consuma mult mai putin si nu se ard repede.

Daca simtiti nevoia sa decorati diferit de alti ani, cumparati globuri eco: din hartie, sticla sau chiar crosetate!

Astea au fost ideile mele. Acum e randul vostru!

Notă: mulţumim colegei de la umbrelaverde.ro pentru sfaturi. Poate, dacă ne gândim un pic, fiecare am putea veni cu alte idei.

3 comentarii:

  1. Este o idee excelentă. De fapt, mama mea, fără să dea o semnificaţie eco ci pur şi simplu pentru că aşa îi plăcea, decora în fiecare an înainte de Crăciun un brad, creştea în faţa casei, numai cu ce găsea atrăgător în natură: conuri de pin, sticluţe de diferite forme in care fusese iniţial parfumuri, arome sau medicamente, pe care le umplea cu diferite materii colorate diferit: vin roşu, cerneală albastră, roşie, boabe de porumb... etc.. dar crede-mă că erau atârnate cu nişte fundiţe colorate diferit şi arătau parcă mai frumos decât globurile de azi. Făcea din ciulini nişte flori minunate...şi câte, câte ingenioase jucării. Mie mi-a rămas în minte ca cel mai frumos brad de Crăciun!

    RăspundețiȘtergere
  2. În mod tradiţional, omul de la ţară, trăind în mijlocul naturii, în comunitate şi conlucrare cu natura, era ecologist fără să ştie. De-aceea, e bine să mai aflăm de la bătrâni cum procedau ei, ca să redevenim prietenii naturii, în folosul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  3. acu 30 de ani miaduc aminte ca era un brad frumos totul an el era ampodobit cu cea ce faceam la scoala globuri flori era ceva frumos

    RăspundețiȘtergere