PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

joi, 31 octombrie 2013

Casa de paie de la margine de Castru

Preluare de pe blogul Zamfir Turdeanu'
Cu câteva zile în urmă, într-una dintre hălăduielile noastre, prin zona Castrului, am găsit “Casa de paie“.
Nefiind nimeni acasă, am fotografiat exteriorul, din mai multe poziţii.
Ieri, am avut norocul să-l găsesc pe Dragoş, cel care o construieşte împreună cu Eliza lui, trebăluind, asistat de mai mulţi amici.
Cu amabilitate, mi-a confirmat informaţiile din textul menţionat în link-ul de mai sus şi mi-a permis să intru pentru a fotografia detalii.
Ca să nu-l reţin de la lucru, am discutat – prin chepengul bazinului – în timp ce punea în operă o găleată de beton.
film (notă: din motive tehnice, filmul va fi vizibil, aici, abia luni)
p pozitie SAM_7360a
Casa de paie de la margine de Castru
Am mai aflat că lucrează de vreo douăzeci de luni şi casa va fi gata … nu se ştie când. A învăţat, pe parcurs, meserii legate de construcţie. Lucrează în funcţie de timpul liber, disponibil, şi de … banii cu care îşi poate cumpăra materialele necesare.
Pe lângă bazinul de 15 mc, în care va colecta apă de ploaie, are o mică seră, mai face şi un mic beci – profitând de configuraţia terenului -, canalizarea merge în fosa septică, …
p SAM_7293
Casa are vreo 46 de mp. Bucătăria şi livingul ocupă cea mai mare parte . Baia este destul de încăpătoare şi primeşte lumină printr-un ingenios perete în care a încastrat … borcane! Dormitorul este la etaj, suficient ca să doarmă “baronii” (pe masă avea pateuri cu marca “BARONI”!).
Pentru momentul în care familia se va mări, prevede adăugarea unei noi camere. “Musteţile” armăturii sunt pregătite de pe-acum.
Alături de casă, va ridica o structură de susţinere pentru panourile solare. Acoperişul, orientat înspre nord, având rolul de colectare a apei pluviale.
Ca fundaţie, are patru stâlpi şi o centură de beton. Podeaua va fi pe pământ, izolat termic. Pereţii sunt din baloţi de paie.
Casa nu se vrea, neapărat, una “ecologică”, ci, … una ieftină. Sunt îmbinate materiale ecologice cu finisări cu materiale moderne.
Soluţia faţadei vitrate, orientată spre sud, le va asigura lumină din belşug şi căldură, prin efectul de seră, păstrată de pereţii, buni izolatori, din paie!
Per total, un cuplu de isteţi, care au ales soluţia potrivită pentru … cuibuşorul unde să se simtă foarte … acasă!
Zamfir POP - ecologist, cofondator  AEFC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu