PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

miercuri, 5 mai 2010

Declaraţie de dragoste

Subsemnatul Zamfir POP, ecologist din convingere şi patriot prin naştere, achiesând la propunerea trimisă de Roxana Pencea, din dragoste pentru natură şi munţii noştri, pentru Alburnus Maior care vieţuieşte de două milenii, pentru Roşia Montană de care m-am îndrăgostit până la a mă declara „roşian de suflet”, am trimis o scrisoare de protest europarlamentarilor români care mai vor cianură prin Apuseni:
elena.basescu@europarl.europa.eu, cristiandan.preda@europarl.europa.eu, petru.luhan@europarl.europa.eu, traian.ungureanu@europarl.europa.eu, iosif.matula@europarl.europa.eu, marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu, marian-jean.marinescu-office@europarl.europa.eu
Am trimis o copie a scrisorii mele şi celorlalţi europarlamentari români: oana.antonescu@europarl.europa.eu, george.becali@europarl.europa.eu, sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu, victor.bostinaru@europarl.europa.eu, cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu, corina.cretu@europarl.europa.eu, georgesabin.cutas@europarl.europa.eu, vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu, ioan.enciu@europarl.europa.eu, catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu, monica.macovei@europarl.europa.eu, ramonanicole.manescu@europarl.europa.eu, norica.nicolai@europarl.europa.eu, rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu, ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu, rovana.plumb@europarl.europa.eu, dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu, adrian.severin@europarl.europa.eu, csaba.sogor@europarl.europa.eu, theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu, claudiuciprian.tanasescu@europarl.europa.eu, silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu,
laszlo.tokes@europarl.europa.eu, tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu, adinaioana.valean@europarl.europa.eu, renate.weber@europarl.europa.eu, iuliu.winkler@europarl.europa.eu


Stimate doamne si domni europarlamentari,
Am luat cunostinta cu dezamagire de initiativa europarlamentarilor Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu, Iosif Matula - de tip lobby corporatist in Parlamentul European, in favoarea unei companii miniere care doreste sa dezvolte un proiect minier ilegal, destructiv si cu conotatii penale in zona Rosia Montana.
Aceasta este banala concluzie logica la care am ajuns citind propunerea dansilor de a ELIMINA paragraful nr. 4 din textul final al rezolutiei Parlamentului European "Ban on use of cyanide mining technologies", paragraf redat mai jos:
"Calls on the Commission and on Member States not to support any mining projects that involve cyanide technology in the EU, directly or indirectly, until the general ban is applicable, nor to support any such projects in third countries;"
Suntem de parerea ca propunerea europarlamentarilor Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu, Iosif Matula de eliminare a acestei prevederi de importanta cheie din rezolutie nu este expresia preocuparilor lor sincere si competente vizavi de pericolele mineritului pe baza de cianuri sau a problemelor ecologice si sociale cu care se confrunta zona Rosia Montana - probleme datorate in buna parte tocmai implicarii companiei RMGC la fata locului - si avem motive sa credem ca propunerea a fost avansata pentru satisfacerea interesului economic al respectivei firme.
Ca parlamentari, obtin venituri substantiale din banii nostri, ai contribuabililor, pentru a reprezenta interesele alegatorilor si nu a unor societati comerciale controversate!
Sper cu convingere ca amendamentele dansilor nu vor obtine sprijinul dvs. si nici al altor eurodeputati informati si integri din punct de vedere moral si civic.
Cu toata consideratia,
Zamfir


Am primit deja un răspuns:

Stimate doamne, Stimati domni,
De ce nu voi vota pentru „cianuri”:
Mediul natural e una din putinele valori care ne-au ramas si nu cred ca ar trebui sa fie jertfit in numele profitului unei companii, asa cum s-a intamplat cu multe alte valori pe care le-am distrus in ultimele decenii.
Asigurarile date de investitor, privind securitatea proiectului asupra mediului si a comunitatii, nu pot fi suficiente atunci cand se intampla o catastrofa ca cea din Golful Mexic.
Sunt convins ca tehnologii alternative vor fi utilizate in viitorul apropiat cu mult mai putine consecinte asupra mediului si asupra locuitorilor.
Nu am cum sa cred in afirmatiile din spoturile publicitare ale investitorului dupa ce criza economica prin care trecem ne demonstreaza ca pentru modelul capitalist actual nu exista decat un singur Dumnezeu: profitul rapid.
Nu pot sa cred in garantiile pe care le-ar putea da actualul guvern al Romaniei care, iata, s-a impovarat intr-un an de zile si a indatorat tara cu o suma fabuloasa. Romanul de rand nu a resimtit in niciun fel beneficiile indatorarii, ci dimpotriva.
Daca guvernul tarii mele este incapabil sa protejeze ultimele lucruri valoroase pe care Romania le mai are, prefer sa cer sprijinul Parlamentului European sa faca aceasta, cu speranta ca, intr-un numar de ani, Romania va avea un guvern devotat binelui public si protectiei mediului.
Sunt la fel de socat si dezamagit ca europarlamentarii, fie ei si romani, devin atat de facil expresia lobby-ului economic in Parlamentul European.
Cu stima,
Victor Bostinaru, Membru al Parlamentului European


Cu speranţa că şi ceilalţi europarlamentari români vor înţelege că sunt trimişi de Cetăţenii României ca să reprezinte interesele Cetăţenilor României şi nu pe cele ale unor firme private, să sperăm că nu ne vor vinde pentru treizeci de arginţi!

2 comentarii: