PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

luni, 19 iulie 2010

Prima reuniune balcanica – Terra Madre Balkans

De la Sofia - Bulgaria, ne-a sosit un mesaj:

Buna ziua tuturor,

Va trimit atasat un rezumat al intalnirilor ce au avut loc la Sofia, in cadrul primei editii al evenimentului Terra Madre Balcani, precum si cateva poze.

Salutari de la Sofia,

Marta

Prima reuniune balcanica – Terra Madre Balkans

Prima reuniune balcanica a retelelor de hrana, retelele Slow Food, a luat sfarsit. Evenimentul a avut loc in Bulgaria, la Sofia, in perioada 16-18 iulie iar Romania a fost reprezentata de o delegatie formata din 30 de persoane, acestia fiind reprezentantii organizatiilor Slow Food de pe terioriul tarii noastre: lideri ai grupurilor, producatori, academicieni parteneri, coordonatori de proiecte si simpatizanti.

Tarile participante au fost: Albania, Bosnia - Herzegovina, Croatia, Grecia, Kosovo, Turcia, Macedonia si bineinteles Romania, noi reprezentand si cea mai mare delegatie. Deplasarea noastra a fost posibila datorita finantarii obtinute din partea Fundatiei Soros, din cadrul programului Networking through Food: Balkan conference on preservation and development of local food in the Balkan Peninsula”.

Mentionez prezenta secretarului general al Slow Food International, Paolo Di Croce si al coordonatorului zonei Balcanilor Michele Rumiz, care si-au exprimat de mai multe ori pe parcursul intalnirilor importanta crestere calitativa si cantitativa a proiectelor educative din Romania precum si valoarea produselor locale foarte diverse.

Prima zi a fost dedicata prezentarilor, noi avand ocazia sa prezentam nu numai proiectul nostru ci si cele europene din categoria educativa pentru tineret.

Nu a durat mult pana am descoperit impreuna cu ceilalti membri ai delagatiilor asemanarile dintre traditiile noastre, culturale si gastronomice si nu in ultimul rand similitatile dintre legislatia cu privire la productia si valorificarea produselor traditionale.

S-a evidentiat necesitatea crearii si dezvoltarii proiectelor comune, balcanice, pe mai multe sectiuni, acest lucru reiesind in urma atelierelor tematice: Regulamente sanitare si gusturi traditionale; produse locale si conservarea biodiversitatii; produse locale si turism rural; educatia gustului.

Slow Food Turda a moderat atelierul de educatie a gustului iar dupa prezentarea proiectelor aflate in derulare s-a cazut de comun acord ca un posibil parteneriat balcanic ar putea fi creat printr-o finantare europeana pe proiectul de tabara gastronomica, proiect apreciat de catre toti participantii, fiind ceva foarte util si inedit in acelasi timp. La acest atelier am descoperit legislatia asemanatoare in ceea ce priveste furnizarea produselor locale in cantinele scolare, programul laptele si cornul sau dificultatile prin care reusim sa atragem cadrele didactice si comunitatea in activitatile dedicate educatiei copiilor.

Standurile de prezentare, reprezantitive pentru tarile participante au adus un plus de gust si culoare locala acestui eveniment. Romania a prezentat branza de burduf din zona Sibiului si din Turda; gemurile sasesti din zona Tarnavelor nelipsind brandul Casa de pe Deal; pastravul afumat din Palanca si bineinteles mierea familiei Kepes (in special cea de zmeura care a si fost selectionata la degustare) si uleiul de floarea soarelul al familiei Duma – din Turda.

Partea de tineret a fost si ea reprezentata, Mara Rus – reprezentanta noastra avand mai multe intalniri cu alti tineri din Balcani pentru discutarea unor colaborari cu acestia si pentru a impartasi din experientele proprii.

Urmatoarea intalnire Terra Madre va avea loc in octombrie la Torino, la cea de-a patra editie Terra Madre unde se vor intalni peste 6000 de reprezentanti ai Slow Food convivia din toata lumea si unde Romania se va deplasa cu 24 de persoane dintre care 5 de la Turda – punandu-se accent pe educatia tinerilor.

Dorinta noastra, a celor care am reprezentat Romania, este de a organiza urmatoarea editie a intalnirii comunitatilor de hrana din Balcani, in Romania.

Marta Pozsonyi, Presedinte Asociatia Slow Food Turda, Sofia, 18 iulie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu