PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

vineri, 27 august 2010

Reclamatie de mediu

Sau cum nu poti sesiza probleme de mediu la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) – 112

Noi toti citim pataniile lui Zamfir cu autoritatile, politia, 112, etc…, etc…, si spunem ca mai rau nu se poate. Ba se poate!!!

Aveti mai jos desfasuratorul modului de rezolvare, in locul autoritatilor, a unui caz de poluare repetata a mediului. Dar faptul ca s-a gasit “contravenientul” nu inseamna ca va schimba cu ceva situatia. Si daca se va repeat aceasta poluare, nu pot face altceva decat sa ma enervez.

Concluziile sunt simple:

Sloganul SNUAU „Este nevoie de asistenţa IMEDIATĂ a Poliţiei, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea sau mediul? Apelati 112” nu este valabil pentru protectia mediului.

Daca sesizezi o problema de mediu, dupa ora 16, si nu esti sechestrat, iti racesti gura degeaba. Daca esti sechestrat, ai grija sa nu fi batut, pentru ca nu stii daca, si cand!, ajunge politia la fata locului.

– cel mai rau –

Timp de mai multe saptamani se ardeau zilnic deseuri la 100 m de DN1(E60) si nimeni (in afara de mine) nu a sesizat la vreo autoritate acest lucru, nici vorba sa se autosesizeze careva!

10 august 2010, ora 20

Prima observatie legata de arderea de deseuri pe un teren din comuna Tureni langa DN1 - E60, coordinate gps: 46o39’30,00” N, 23o39’50,00” E – deseurile ardeau cu flacara mare, nu era nimeni in zona.

11 august 2010, ora 15:57

Prima sesizare GNM – deseuri aprinse sistematic la limita dintre comunele Feleac si Tureni – deseurile ardeau cu flacara mare, nu era nimeni in zona.

Mi se comunica, ca va fi anuntata politia locala.

12 august 2010, ora 07:27

Primele poze – deseurile inca fumega – a ars un morman de aproximativ 50 m2, nu era nimeni in zona.


(pozele P1 – P5)

20 august ora 07:30

deseurile inca fumega, nu era nimeni in zona.

24 august 2010, ora 20

deseurile ardeau cu flacara mare, nu era nimeni in zona.

25 august2010, ora 08:40

A doua sesizare GNM - deseuri aprinse sistematic la limita dintre comunele Feleac si Tureni – deseurile inca fumega, nu era nimeni in zona.

26 august 2010, ora 18

Se descarca deseuri dintr-o duba marca Mercedes, de culoare alba, cu nr. CJ-94-LAR. Erau prezenti soferul si alte doua persoanae. S-au oprit din descarcat pana am facut poze. (P6 – P13) Au vorbit telefonic cu seful lor. Soferul m-a insotit la masina.

Ora 18:13 sun la 112, sesizez cazul, sunt directionat la politie, de acolo la GNM, unde nu raspunde nimeni, intra faxul.

Oamenii termina de descarcat duba, dau foc la deseuri si pleaca de pe teren (P14 – P16), dar, vazand ca sunt si eu pe-acolo, se opresc.

Mai fac doua apeluri la 112, se promite ca va fi trimis un echipaj de politie.

Intru cu masina pana la mormanul care ardea (imi era frica sa ma dau jos din masina) ca sa fac poze.

La iesire la DN, proprietarul terenului blocheaza drumul cu masina sa CJ-99-POR, marca Audi, incerc sa il ocolesc, nu ma lasa.

Trag la o parte pe marginea drumului, cele 4 persoane inconjoara masina, imi cer sa ma dau jos. Nu reusesc sa blochez usile, proprietarul deschide usa de la masina mea, nu ma lasa sa o inchid. Intre timp, sun din nou la 112 – ora 18:38, ma directioneaza la politie, explic situatia, ceilalti ma aud ca vorbesc cu politia si se retrag. Proprietarul ma ameninta, se mira ca nu il cunosc si nu imi este frica de ce poate sa imi faca.

Duba pleaca, eu raman in masina, asteptand sa vina politia.

Ajunge un agent din Tureni la ora 18:55. Afirma ca a venit doar pentru ca am spus ca sunt sechestrat. Insist sa il legitimeze pe proprietarul terenului, care intre timp aranja desurile pe foc. Imi spune ca nu poate face nimic, este de competenta garzii de mediu si a pompierilor (a pompierilor - doar daca lasa focul nesupravegheat).

Agentul il legitimeaza, imi spune ca pot face a doua zi o reclamatie la garda de mediu. Ii spune celuilalt ca poate sa depuna plangere ca am intrat pe terenul lui cu masina. Acesta ma ameninta continuu cu proces, ca i-am incalcat proprietatea.

Agentul il face pe om sa promita ca va supraveghea focul. Plec cu masina, pleaca agentul, pleaca si proprietarul, focul arde inca cu flacari mari.

27 august 2010, ora 8:40

deseurile inca fumega, nu era nimeni in zona (P18 – P19).

Pentru conformitate,

Korosfoy Sandor
Asociaţia Ecologistă “Floarea de Colţ“ Cluj Napoca
Notă: toate imaginile P1 - P19 se pot vizualiza şi descărca de aici.

2 comentarii:

  1. Din pacate asta este tara noastra,plina de oameni de cea mai proasta calitate.Acum cativa ani ne-am mutat in Saftica in ideea ca vom inspira aerul proaspat de la tara, insa aici am dat doar de miros de caca si pisu din cauza vecinilor(localnici)care isi deverseaza fosele septice in propriile curti si(sau) in curtile altora,am vazut intr-o seara un furtun din care curgea apa urat mirositoare iesind dintr-o curte si pus prin gardul de sarma la vecinii lor,niste bieti batrani.Toti vecinii mei(localnicii)isi deverseaza fosele prin curti.Toti care trec prin Saftica (mai ales vara cand e f cald)simt mirosul se hazna.Din pacate nici primaria nu face nimic,nu se sesiseaza nici o autoritate si am auzit ca cei de la protectia mediului sunt niste incapabili.Tot ceea ce pot sa sper este sa avem puterea financiara sa ne putem muta in alta parte, intr-o buna zi.Am uitat sa precizez ca pe strada asta au murit de cancer 2 oameni destul de tineri 50-55 de ani.Va doresc multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere