PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

marți, 5 aprilie 2011

Incredibil, dar, trist şi adevărat

Ca ecologist, aflu, văd, de multe ori adevărate crime faţă de mediu. Astăzi, m-a sunat colegul Korosfoy, de la Asociaţia Ecologistă "Floarea de Colţ", şi mi-a spus o poveste incredibilă. Pentru că el tocmai pleca spre Focşani, m-a rugat să mă ocup eu de păţanie.
Mai întâi, am luat legătura cu persoana care a reclamat josnica faptă. Am rugat-o să-mi explice despre ce este vorba şi am primit e-mail-ul de mai jos:

Subject: barza din ciurila
In martie 2008, o pereche de berze a reusit sa-si construiasca un cuib in comuna Ciurila, pe str. Principala la nr. 9.
Batrinii satului spun ca de 100 de ani nu au mai fost berze in sat. Bucuria noastra s-a terminat in acest an (2011), in ultima saptamina din luna martie. Domnul CIURDAR IOAN LUCIAN, care isi construieste o casa la acest numar, a considerat de cuviinta sa-si cheme doi prieteni si sa rupa cuibul in doua si sa-l arunce la gunoi.
Berzele s-au intors dupa obicei, in ultima saptamina din luna martie, intr-o zi de miercuri (coincidenta sau nu, miercuri in 30 martie au venit si berzele din satul Salicea si satul Prunis, ambele din comuna Ciurila). Ale noastre au inceput sa-si construiasca un cuib nou, dar erau ca mesterul Manole. Ele carau crengute toata ziua si domnul CIURDAR IOAN LUCIAN le imprastia in 30 de secunde.
Suparati, mai multi vecini ne-am permis sa-l intrebam daca nu-i pare rau, daca nu-l doare sufletul, de ce a facut acest lucru si de ce continua sa strice cuibul berzelor. Ne-a spus sa-l lasam in pace si sa ne vedem de treaba, pe el il deranjeaza mizeria care apare pe trotuarul de la poarta si pe camera de centrala. Deocamdata, camera de centrala a acestui distins domn nu exista si probabil sa apara, undeva prin luna august, cind berzele nu-l mai deranjeaza.
Din 2008 incoace, berzele vin intotdeauna dupa Buna Vestire, 25 martie, si pleaca in mod constant la Sfinta Marie, 15 august.
L-am reclamat pe acest domn la Postul de Politie din comuna si la Primarie, apoi, am cautat o asociatie de protectia animalelor care sa ne ajute. Am gasit sprijin la un singur domn care ne-a spus ca reprezinta Asociatia Floarea de Colt, restul asociatiilor ne-au spus ca se ocupa doar de ciini (nici asta nu mi se pare foarte in regula).
Va rog din suflet, ajutati-ma sa ajut aceste doua berze sa nu plece si sa nu ramina fara cuib.
martori la distrugere: Alina Mera, director scoala Ciurila, Moldovan Vasile, electrician, Lelea Marie, prima casa de linga bloc, si altii

După câteva ore, eram pe drum spre Ciurila. Am fotografiat două cuiburi de berze în Crăeşti. La Ciurila, am fotografiat cuibul de lângă Primărie, distrus, şi am discutat cu Alina Mera despre incident:



... apoi, ...
pentru conformitate, Zamfir POP
- va urma -

5 comentarii:

  1. Acest asa zis " domn " nu e domn , poate DEMON!Nu stiu daca exista legi in care aceste pasari sa fie ocrotite de lege, ca si altele de altfel, dar trebuie insistat la organele in competenta ptr. rezolvarea acestor inconveniente. Eu fiind un mare amator de pescuit sportiv as condamna cu vehementa si la ani grei de puscarie pe cei ce otravesc apele, taie padurile aiurea, distrug patrimoniul florei si faunei romanesti !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne transformăm în animale de pradă, dar nici animalele de pradă nu ucid din plăcere, o fac din necesitate. Noi, oamenii distrugem de plăcere, ucidem de plăcere, chinuim de plăcere, cât de josnici şi ordinari suntem. Berzele au fost dinainte acolo, la acest individ ar trebui să-i fie distrusă casa şi să fie alungat de acolo, exact cum a procedat şi el. Simplu!

    RăspundețiȘtergere
  3. # Anonim: Legi avem. Mai trebuie să găsim cine să le aplice. Cuibu de barză se află sub geamul Primarului şi al Poliţiei, dar ... nu ştiu dacă pot acţiona.
    Dacă tembelul ar fi spart un geam de la Primărie ori de la Poliţie, să vezi ce activi ar fi fost!

    RăspundețiȘtergere
  4. # Dane musulmanu': Berzele erau tradiţional acolo când nemernicul a sosit. Satul, chiar dacă ţine cu berzele, nu au curajul să-i bage o furcă, dacă nu în coaste, măcar, în anvelope sau în parbrizul maşinii. Dar, atunci, şi Primarul şi Poliţia şi-ar aminti că au de aplicat legile în vigoare!

    RăspundețiȘtergere
  5. poate sunteti ceva pui de zmai de aveti atatea leacuri pentru el?

    RăspundețiȘtergere