PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

luni, 30 mai 2011

Garda de mediu nu se predă

… chiar dacă n-a murit de tot, încă!
Undeva, prin 23 aprilie 2011, deci, cu "ceva" timp în urmă, am sesizat Garda de mediu (am vorbit, degeaba!, la telefon cu in-spectorul Mircea Gocan) privind gravul atentatul la mediu de la Băile Sărate Turda, unde, canalizarea deversa în balta cu nămol sapropelic.
A trecut multă vreme, în care am constatat că scurgerea s-a oprit şi … a pornit pe altă gaură şi spre altă baltă, …
Astăzi am fost sunat de prim-comisar Imre Lenke, de la Garda de mediu Cluj, şi am fost informat că „aştept degeaba un răspuns la mesajul trimis pe e-mail pentru că … nu am inclus adresa de domiciliu în sesizare”. Nu contează că erau două numere de mobil, nici că mai era şi un număr de fax, nici că am vorbit personal cu unul dintre gardieni, … Important este că nu am inclus ŞI adresa de domiciliu. Nu este nici o problemă că, între timp, în două bălţi, nămolul este amestecat şi sporit cantitativ de fecalele care nu au mai ajuns la staţia de epurare, dar, depreciat prin acest aport. Am fost informat că „colegii vor merge din nou pe teren şi vor verifica pentru nerepetare”. Deci, cei care vor mai face împachetări cu nămol din zonă, să se mulţumească cu compoziţia actuală de 50% nămol + 50% rahat şi să nu spere la … mai mult rahat în nămol!
Din discuţie am înţeles că activitatea persoanei (i-)responsbile cu mediul de la Primăria Turda … nu este cea mai remarcabilă, nici ca volum şi nici ca efecte. Asta remarcasem şi eu. De-aceea nici nu am mai deranjat-o cu sesizări care … o deranjează, doar. Important este faptul că satisface activitatea de manechin de mediu salarizat de la buget.
Deci, am avut, doar, o discuţie formală, despre evenimente de altă-dată, ale căror urmări nu le mai putem repara, dar, foarte utilă la dosarul cauzei, unde se poate apostila: „s-a luat legătura cu reclamagiul şi i s-a explicat că …”. Ca urmare, reclamagiul a înţeles că, dacă îşi pierde vremea cu depistatul atentatelor la mediu, să nu-şi mai piardă vremea şi cu reclamarea lor, pentru că … suntem puţini, fondurile sunt insuficiente, … bla-bla-bla.
Totuşi, am reuşit să primesc acceptul de a sesiza aspectele grave, direct prim-comisarului, pentru a scurt-circuita lunga trenă a călătoriei birocratice a reclamaţiei spre neantul rezolvării prin uitare. Un fel de trafic de influenţă, fără de care nu poţi fi corect în relaţia cu aiuritorităţile, dacă, eşti atât de absurd încât pretinzi … să-şi îndeplinească menirea pentru care îi plăteşti.
Am trimis un nou mesaj către Garda de mediu Cluj:
În urma discuţiei telefonice de astăzi cu Doamna Prim-comisar IMRE Lenke, regret să constat că birocraţia este mai importantă decât rezolvarea gravelor probleme de mediu, revin cu detalii:
Subsemnatul Zamfir POP, cu BI seria ..., eliberat de Pol. Turda, la data de ..., având CNP ... şi nr. la pantofi 42, cetăţean român cu stagiul militar efectuat, fără antecedente penale, necăsătorit, fără copii, domiciliat în Uniunea Europeană, România, municipiul Turda din jud. Cluj, str. … nr. …, cod poştal 401096, cu speranţa că de astă-dată am inclus toate elementele care să fie îndestulătoare pentru a avea dreptul la un răspuns, neapărat prin poştă cu confirmare de primire - ca să fie cheltuiala, de timp şi de bani, mai mare decât prin fax ori prin e-mail!,
Doresc să fiu informat despre modul de rezolvare a următoarelor probleme de mediu din zona Turda:
1. http://aefcfoto.blogspot.com/2011/04/bomba-ecologica-baile-sarate-turda.html
2. http://youtu.be/Eo3y1tyxoac şi http://youtu.be/ViFCrFk7XgU
3. http://aefcfoto.blogspot.com/2011/05/durgau-manele-gunoaie.html
Cu mulţumiri pentru sperata şi presupusa dvs. implicare la rezolvarea şi pentru NEREPETAREA acestor grave aspecte,
Vă doresc multă sănătate!
Zamfir POP
co-fondator al Asociaţiei Ecologiste "Florea de Colţ" Cluj Napoca
P.S.: menţionez că în perioada Sărbătorilor de iarnă (10 dec. 2011 – 10 ian. 2012) voi fi plecat la ski, deci, sper să primesc un răspuns cu câteva zile, măcar!, înainte. Vă mulţumesc!
Şi, acum, să aşteptăm un semn din mila Măriei Sale, Garda de mediu! Când va sosi, vă voi anunţa. Din 10 decembrie plec la schi!
Notă: aceasta este postarea cu nr. 100!

3 comentarii:

  1. Îmi place că nu te laşi, că nu te dai bătut!

    RăspundețiȘtergere
  2. # florinapacuraru: Cum, adică, să mă las? Ţie-ţi place că s-au cheltuit o groază de bani pentru canalizarea care duce rahatul în nămol?

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Zamfir cu indiferenta trateaza d-na IMRE LENKE si dezastrul ecolocic facut de spanioli in Caletele,Jud. Cluj la cariera de piatra.Spanioli au defisat cca.7 ha de padure din fondul forestier national fara aviz de scoatere din circuitul silvic si exploateaza resursele minerale din 2008 fara a avea autorizatie de mediu pe amlasamentul pe care se exploateaza granitul.

    RăspundețiȘtergere