PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

duminică, 19 februarie 2012

Şi Roşia şi Montană şi verde!

1. Ioana, ai dreptul la opinie. Nici eu nu-ţi contest acest drept.
Dar, dacă opinia ta înseamnă nepăsare, tăcere, acceptare necondiţionată,
   - vom avea, în locul Văii Roşiei şi a celor patru munţi ce înconjoară, un tăpşan, nivelat, cu satul distrus şi galeriile romane … lipsă!
   - vom avea un altă tăpşan, format din steril - cu urme de cianură - în locul Văii Cornei.
Să nu-mi spui că asta e ceea ce-ţi doreşti!?
Să-ţi dau un exemplu: la Arieşeni se edifică o staţiune de sporturi de iarnă. Aşa cum, la Kiev nu se merge în vizită pentru că “acolo e Cernobâlul” (chiar dacă problema este stabilizată şi pericolul este cvasiinexistent), nici la Arieşeni nu se va veni pentru că “acolo e cianura de la Roşia Montană” (chiar dacă în steril vor numai unu per milion părţi de cianură, care reprezintă un pericol cvasiinexistent)! Turismul este o dezvoltare durabilă, care dă pâine la mulţi moţi. Extragerea aurului dă de lucru la câteva sute şi numai pentru două decenii. Ce alegi?!
Nu aurul ne este luat (nu este furat, pentru că-l dăm noi, pe degeaba!), ci, VIITORUL acestor munţi şi al oamenilor care îi locuiesc dintotdeauna! - Zamfir POP, AEFC

2.Ce contează de ce parte e legea sau ce procese s-au câştigat pe parcurs? Doar nu trăim în Germania, ca să avem un sistem legislativ stabil. Legile pot fi modificate la nevoie (chiar şi retroactiv în unele cazuri), iar deciziile irevocabile pot fi reluate în discuţie. Toate în numele raţiunii şi al prosperităţii imaginate într-un moment în care cu toţii avem nevoie de semnale politice pozitive.
Aşa s-a întâmplat că Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care până acum a fost un binecunoscut adversar al exploatării din Apuseni, şi-a schimbat stiloul pe o cască de protecţie galbenă şi a coborât, înconjurat de prieteni şi oameni de bine, în minele romane, locaţie în mod inexplicabil ignorată de toţi miniştrii de până acum. Dar acest lucru nu pentru că şi-ar fi dat seama, după 3  ani de ministeriat, că vestigiile de acolo sunt unice, că ar fi fost şi încă este obligaţia statului să investească în restaurarea acestora. Ci ca să admire cum o companie privată (RMGC), fără interese financiare sau de orice fel în zonă, a investit din bunătate în refacerea acestor situri unice, care ar putea reprezenta un adevărat magnet pentru potenţialii turişti, atraşi din ce în ce mai puţin de grădina despădurită a Carpaţilor de pe brandul de ţară. - MAGOR Csibi - Think outside the Box

3. Reportajul prezintă mai multe subiecte, iar de la minutul 13 puteţi urmări povestea plimbărilor cu bicicleta prin vechile galerii romane din Valkenburg. Turul durează aproximativ o oră, are loc la 40 de metri sub pământ şi costă 24 de euro de persoană. Fiecare biciclist intră în subteran numai cu echipamentul necesar de protecţie. Aţi vedea o astfel de aventură şi la Roşia Montană?
Reportajul este disponibil doar pe website-ul Deutsche Welle, aşa că vă invităm să îl urmăriţi printr-un simplu click aici - sursa:Deutsche Welle

4. Prin '70, am vizitat vechea exploatare romană a aurului din Cetate. Nu le mai puteţi vizita, pentru că, la puţin timp, după aceea, Ceauşescu a distrusa situl de valoare arheologică, imposibil de calculat, pentru a exploata aur pentru România!
(foto: Rosia Montana: "Cetatea" interior cu exploatari romane - colectia Victor Cretu)
 În anii din urmă, am vizitat de mai multe ori Roşia Montană. Vreţi ca, peste cinci decenii să se povestească:  Băsescu a distrus satul bimilenar, şi întreaga zonă, pentru a exploata aur ... alţii?!

Un comentariu: